GeneratiesMiché

Fotografie zit al 4 generaties in het bloed zo begon Max Miché sr begin 1910 met fotograferen. Dit deed hij vooral in zijn geboorteplaats Utrecht. Waar hij veel experimenteerde zo maakte hij rond 1915 een zelf portret (selfie) maar niet zomaar een portret hij stond er zelf 4x op. Voor die tijd een uniek staaltje fotografie. Rond 1920 verhuisde hij naar Baarn. Naast zijn werk als bedrijfsleider bij De Gooi en Eemlander fotografeerde hij veel in en rond Hilversum. Hij behoorde hierbij dan ook tot een van de eerste Hilversumse fotografen. Deze foto’s werden o.a. gemaakt op glasnegatief. Ook de eerste Hilversumse persfoto's in De Gooi en Eemlander waren van Max Miché sr.

2e Generatie 2e Generatie B.M. Miché begon als 15 jarige in 1945 als laborant / fotograaf bij de firma de Groot aan de Havenstraat in Hilversum. En werkte daar tot juni 1951 , in juni 1951 begon hij als trouwfotograaf bij de firma Hofma aan de Leeuwenstraat Hij verdiende toen 60 gulden per maand, maar kreeg provisie als hij trouwerijen binnen haalde. Dit laatste ging hem erg goed af op zijn Eysink motorfiets was hij vooral te vinden in de omgeving van De Ronde Venen waar hij de ene na de andere trouwerij binnen haalde. Na 7 jaar bij Hofma gewerkt te hebben besloot hij voor zichzelf te beginnen. Omdat B.M. Miché niet over alle benodigde papieren beschikte kreeg hij hulp van zijn vader, samen richtte zij op 20 juni 1958 het bedrijf Foto Miché op, een vennootschap onder firma. Na 7 jaar samenwerken kon B.M. Miché toen het bedrijf helemaal overzetten op zijn eigen naam, en werd het op 1 januari 1965 een eenmanszaak. Hij fotografeerde duizenden trouwerijen en hield zich daarnaast bezig met bedrijfs en studiofotografie.

3e Generatie In 1984 werd de zaak overgenomen door Max Miché jr. Deze zette de traditie van trouwreportage‘s maken voort. Daarnaast begon hij in 1986 een eigen afwerk laboratorium om het fotowerk geheel in eigen beheer af te kunnen werken, ook werd voor een aantal winkels in Hilversum het zwart/wit fotowerk afgedrukt in het lab. Met de komst van de een uur afdrukservice werd het lab afgebouwd. Max Miché jr heeft zich sinds enige jaren volledig gespecialiseerd in luchtfotografie en bouwfotografie.

4e Generatie In 2004 stapte ook de vierde generatie Bastiaan Miché in het bedrijf, voornamelijk journalistieke fotografie voor kranten zoals o.a. De Gooi en Eembode. Veel nieuwsfoto’s zullen bij veel mensen nog in het geheugen staan. Bij bijna elke grote nieuwsgebeurtenis in het Gooi is Bastiaan erbij. Ook grote landelijke kranten en journaals nemen zijn beelden af. Zo haalde Bastiaan in 2013 als een van de weinige fotografen een hele voorpagina in De Telegraaf.

In afgelopen 60 jaar zijn er zo’n 5000 trouwreportage‘s gefotografeerd door Foto Miché op zo’n 70.000 films. Het digitale archief bestaat uit ruim 2 miljoen foto’s. Dit archief groeit nog elke dag.